Registracija vizitui
Patarimai pirmą kartą nešiojantiems klausos aparatus

Klausymasis su klausos aparatais iš pradžių gali būti labai neįprastas, ypač, jei Jūsų klausa buvo sutrikusi jau kelerius metus. Pradėjus nešioti klausos aparatus, žmogaus smegenys staiga turi dirbti su seniai girdėtais garsais, todėl gali prireikti laiko, ištvermės ir kantrybės su tuo apsiprasti. Žmogaus smegenys iš naujo turi išmokti priimti garsus, juos atskirti, išfiltruoti taip, kaip buvo esant normaliam girdėjimui. Ilgainiui klausos aparatas taps ištikimiausiu Jūsų draugu.

Didžiausias galimas pokytis – savas balsas

Klausos aparatai neatkurs garsų taip, kaip kad buvote įpratę anksčiau. O didžiausias pokytis daugeliui yra savo balso girdėjimas. Iš pradžių jis Jums gali skambėti keistai ir juokingai, netgi per garsiai. Kramtymo ir rijimo garsas taip pat gali būti ryškesnis. Pirmąją savaitę tai gali kiek trikdyti, tačiau pripratus prie klausos aparatų šių pokyčių tiesiog nebejausite. 

Taigi, kaip „prisijaukinti“ klausos aparatus?

1. Pirmiausiai išbandykite klausos aparatus namuose

Pradžiai užsidėkite klausos aparatus namuose ar kitose tyliose klausymosi aplinkose. Visą dėmesį sutelkite pokalbiams su vienu žmogumi. Pasidalinkite šia naujiena su šeimos nariais ir draugais, kad jie taip pat galėtų Jums padėti priprasti prie naujų potyrių ir sudėtingesnėse klausymosi aplinkose.   Garsus skaitymas arba kalbėjimas su savo augintiniu taip pat padės priprasti prie savo balso.

2. Dirbkite papildomai

Papildomai, stenkitės nustatyti iš kur sklida įvairūs garsai jūsų aplinkoje, klausykitės audio knygų ar radijo būdami namuose vieni.

3. Pratinkitės palaipsniui

Prie klausos aparatų pratinkitės neskubėdami. Pirmą dieną nešiokite klausos apartus keletą valandų, kitomis dienomis nešiojimo laiką vis prailginkite. Buvimo su klausos aparatis laiką ilginkite nuosekliai – kasdien po valandą, taip pat įvairinkite ir klausymosi aplinkas.

4. Šiek tiek kantrybės

Jei turėjote vidutinį-stiprų klausos sutrikimą, iš pradžių Jus gali erzinti daugybė aplinkos garsų, kuriuos smegenys jau buvo seniai pamiršusios. Pvz., net šaldytuvo burzgimas, kurį girdintys žmonės retai kada pastebi, gali atrodyti pernelyg garsus ir erzinantis. Taip atsitinka, nes smegenys per ilgą laiką tiesiog pamiršta, kaip atskirti foninį triukšmą ir suteikti pirmenybę tik tam tikriems garsams. Tai gali užtrukti.

5. Jei aparatas neveikia taip, kaip tikėjotės

Įsitikinkite, kad viską darote teisingai. Galimos priežastys:

  • Švilpimo garsas gali reikšti, kad klausos aparatas nėra tinkamai įstatytas. Gali būti, kad jis pasistūmėjo, kai Jūs rengėtės, su kažkuo apsikabinote ar prilietėte aparatą ranka. Pasistenkite išsiimti ir įstatyti aparatą iš naujo.
  • Skauda ausį – pasitikrinkite, ar teisingai užsidėjote klausos aparatą ar individualų ausies įdėklą
  • Aparato garsas sumažėjo – pasitikrinkite, ar į aparatą nepateko sieros (jei taip – išvalykite), ar nereikia keisti baterijų

Jei šie patarimai problemos neišsprendžia, kreipkitės į OPERA klausos protezavimo specialistus.

6. Reguliariai apsilankykite pas klausos protezavimo specialistą.

Jei nesate patenkinti klausos aparato veikimu, visuomet galite atvykti OPERA klausos protezavimo specialisto konsultacijai tiek kartų, kiek reikės. Mūsų specialistas išklausys Jūsų nuogąstavimus, pakonsultuos ir prireikus pareguliuos klausos aparatus. Rekomenduojame klausos specialisto konsultacijai atvykti nors kartą į pusmetį.

Jau po kelių savaičių galėsite mėgautis pokalbiais ir aplinkos garsais be jokio diskomforto, o klausos aparatai taps neatskiriama Jūsų dalimi. Priprasite prie savojo balso, išmoksite filtruoti garsus, kurių nenorite girdėti (pvz., šaldytuvo burzgimą). Taip pat maloniai nustebsite pajautę, kad pavargstate mažiau – nebereikia dėti tiek daug pastangų klausymuisi.  Be to, nauji stimulai Jūsų smegenims sumažins pažinimo funkcijų degeneraciją, socialinę izoliaciją, depresiją ir kitus negatyvius nereabilituojamos sutrikusios klausos padarinius.

Primename, kad OPERA klausos centre siūlome pasinaudoti "Flex:trial" - nemokama 2 savaičių bandymo programa, kurios metu galite pasiimti OPERA klausos protezavimo specialisto rekomenduotus klausos aparatus į namus. Klausos aparatus galėsite išbandyti įvairiose situacijose dar prieš įsigydami!

Daugiau informacijos Jums suteiks OPERA klausos protezavimo specialistas konsultacijos metu.
Kreipkitės į Jums artimiausią skyrių
Atstovaujame:
© 2018 Opera klausos sprendimai. Visos teisės saugomos
Prijaukinta - Webas.lt