Registracija vizitui
Ausų priežiūra ir higiena

Ausys yra labiausiai matoma žmogaus klausos sistemos dalis. Rūpinimasis ausimis yra svarbus daugeliu atžvilgių. Itin svarbu tausoti klausą ir užtikrinti ausų higieną. Tačiau ar esate tikri, kad  ausis valote tinkamai?


Pataria Monika Motiejauskienė, OPERA klausos centro klausos protezavimo specialistė

Kam ausyse reikalinga siera?

Sieros kamštis tikrai nėra nevalyvumo požymis. Siera ausyje reiškia, kad ausis sveika. Siera apsaugo ausį, išvalo nešvarumus, dulkes, papuolusias į ausies landą. Ji taip pat pasižymi bakterijas naikinančiomis savybėmis, apsaugo nuo į ausis patenkančių mikroorganizmų ir bakterijų, drėkina ir neleidžia išdžiūti ausies landos odai. Sieros kamštis tai yra sieros, riebalinių liaukučių ir besilupančio odos epidermio sankaupa išorinėje ausies landoje. Ausų landa yra smėlio laikrodžio formos, ir dažniausiai sieros kamščiai susikaupia jos susiaurėjime.

Daugeliui žmonių valytis ausis papildomai nėra būtina. Tačiau kai kuriems ausų plovimą tenka atlikti bent kartą per metus. Dažniau sieros kamščiai susidaro vyresnio amžiaus žmonėms, dirbantiems dulkėtoje ar karštoje aplinkoje, žmonėms turintiems siauresnį išorinį ausies kanalą. Taip pat sieros kamščiai dažniau susidaro dėl neteisingos ausų higienos.

Tinkama ausų higiena – paprasta

Ausies landa iš esmės valosi savaime, jai papildomo valymo nereikia. Ausų anatomija nulėmė, kad ausys valosi pačios – judant žandikauliams, t.y. kalbant, juokiantis ar valgant. Todėl papildomos priemonės, pavyzdžiui, vatos pagaliukai (dažnai vadinami ir ausų krapštukais) – yra ne tik nebūtini, bet ir neretai – kenksmingi. Žmonės, valantys ausis ausų krapštukais, ne tik nepašalina sieros, bet ir nustumia ją gilyn prie būgnelio, o tai gali pakenkti klausai. Taigi pateiksime keletą naudingų patarimų, kaip saugiai valyti ausis, ko nedaryti ir kada turėtumėte kreiptis į ausų, nosies ir gerklės specialistą. Ausų valymas yra pirmas žingsnis siekiant užkirsti kelią infekcijai ar klausos praradimui. Tačiau nepersistenkite, nes ausys nereikalauja ypatingos priežiūros – jų nereikia nei šveisti, nei ypatingai prausti su muilu ar plauti didele vandens srove.

Kada verta sunerimti?

  • Pirmasis ir dažniausias požymis – suprastėjusi klausa.
  • Taip pat kartais ausyse gali atsirasti ūžimas, cypimas, jaučiama pulsacija.
  • Jei po maudynių ar pirties staiga užgula ausis, suprastėja klausa – tai gali būti  ženklas, jog nuo drėgmės išbrinko sieros sieros kamštis.

 Jeigu jaučiate šiuos ir panašius simptomus  - nebandykite plautis ausų savarankiškai namuose. Rekomenduojame nebijoti ir kreiptis į ausų, nosies ir gerklės specialistą tolimesniam ištyrimui. Gali būti, kad klausa suprastėjo dėl sieros kamščių ausyje, tačiau ausų plautis savarankiškai nerekomenduojame, nes rezultatas bus ne toks, kokio tikitės, o pasekmės gali tik pabloginti situaciją.

Kaip tinkamai valyti ausis?

  • Geriausias būdas –  natūralus ausų valymas prausiantis. Paprastai, maudantis duše ar vonioje į ausis patenka vandens, todėl pakanka sušlapusias išorines ausų landas švelniai pavalyti pirštu. Baigus praustis, ausis ir jų vidų išvalykite rankšluosčiu.
  • Svarbu ausis valytis labai atsargiai. Nevalykite ausų niekuo mažesniu nei popierinis rankšluostis ar servetėlė ant jūsų mažojo piršto.
  • Jokiu būdu nenaudokite ausims valyti aštrių ar smailių daiktų. Šie daiktai gali pažeisti ausies kanalą ar būgnelį.
  • Tiems, kas visą gyvenimą buvo pripratę valytis ausis su vatos krapštukais –  niekada ne per vėlu savo įpročius pakeisti. Vatos krapštukai gali būti naudojami nebent išorinės ausies valymui, tačiau primygtinai nerekomenduojame jo kišti į ausies landą. Atsisakius ausų krapštukų iš pat pradžių galite jausti tam tikrą diskomfortą. Gali atsirasti ausies niežulys, bet jis nebus stiprus ir po keleto dienų praeis. Jeigu vis dėlto niežulys po 7–10 dienų nepraeina ir stiprėja, ar atsiranda skausmas ausyse –  būtina kreiptis į specialistą, nes tai gali būti grybelinis ar bakterinės kilmės ausies uždegimas.

Ar verta išsiplauti ausis profilaktiškai?

Jeigu klausa nėra sutrikusi, to daryti nėra jokio reikalo. Tačiau jeigu ruošiatės vykti į šiltus kraštus, būtų gerai, kad gydytojas apžiūrėtų ausis prieš kelionę. Jeigu ten jau pradėjo formuotis sieros kamštis, dėl šilto ir drėgno oro ar vandens jis gali išbrinkti, jausite diskomfortą ir atostogos bus sugadintos.  

Daugiau informacijos Jums suteiks OPERA klausos protezavimo specialistas konsultacijos metu.
Kreipkitės į Jums artimiausią skyrių
Atstovaujame:
© 2018 Opera klausos sprendimai. Visos teisės saugomos
Prijaukinta - Webas.lt