Registracija vizitui
Laiku diagnozuotas klausos sutrikimas sergantiems Alzheimerio liga gali būti lemtingas

Daugelis žmonių, sergančių Alzheimerio liga, skundžiasi  klausos praradimu. Ir atvirkščiai - žmonėms, turintiems klausos praradimą, greičiau vystosi Alzheimerio ligos simptomai. Abiem atvejais ženkliai blogėja gyvenimo kokybė. Kiekviena diena tampa iššūkiu. Sunku susikalbėti su artimaisiais, draugais ir kaimynais. O kelionė į parduotuvę ar vaistinę prilygsta žygdarbiui.

Mokslininkai daugelį metų atlieka įvairius tyrimus, bandydami suprasti Alzheimerio ligą. Ieškomi būdai, kaip užkirsti kelią ligos atsiradimui bei stengiamasi atrasti priemonių, stabdančių ligos progresavimą. Atlikti tyrimai parodė potencialiai svarbų ryšį tarp Alzheimerio ligos ir klausos praradimo. Vieno didelės apimties tyrimo* išvadoje sakoma, kad klausos praradimas Alzheimerio ligos atsiradimo riziką padidina net 69%! Tam yra paprastas paaiškinimas: blogai girdintis žmogus, dalyvaudamas pokalbyje, turi naudoti labai daug psichinės energijos, kad suprastų, apie ką kalbama. Taip nualinama smegenų dalis, atsakinga už informacijos priėmimą bei apdorojimą. Smegenų struktūra pamažu keičiasi ir atsiranda pirmieji Alzheimerio ligos simptomai.

Kartais Alzheimerio liga ar klausos sutrikimas pasireiškia panašiais simptomais: problematiška sekti pokalbį, blogėja atmintis, silpnėja kalbos suvokimas. Palaipsniui silpnėjanti klausa dar nėra priežastis Alzheimerio ligai diagnozuoti. Tačiau nereabilituojamas klausos praradimas – jau rimtas pavojus šios ligos atsiradimui bei progresavimui. Savalaikė klausos reabilitacija gali sustabdyti šių sutrikimų vystymąsi. Todėl labai svarbu kuo anksčiau pastebėti pirmuosius ligos ar klausos praradimo požymius, atlikti klausos tyrimus ir, esant poreikiui, pradėti reabilitaciją klausos aparatais.

Šiais laikais klausos reabilitacija klausos aparatais lengvai prieinama kiekvienam žmogui. Profesionalūs specialistai parenka ir pritaiko klausos aparatus kiekvienam individualiai, pagal gyvenimo būdą bei poreikius. Žmogus gali rinktis tiek pilnai Valstybinės ligonių kasos kompensuojamus klausos aparatus, tiek skirti nuosavų lėšų aukštesnės technologijos klausos aparatams įsigyti. Labai svarbu reabilitaciją pradėti kuo anksčiau. Pradėjus reabilituoti klausą jau esant vidutinio laipsnio klausos sutrikimui, žmogui labai sunku suvokti, kad girdėjimas ir supratimas – skirtingi dalykai. Klausos apartas sugrąžina girdėjimą. Supratimą žmogus privalo susigrąžinti pats. Tai įmanoma nešiojant aparatą visą dieną, stengiantis klausytis, girdėti ir vėl iš naujo suvokti dingusius garsus. Nesilaikant klausos reabilitavimo rekomendacijų, klausa ir garsų suvokimas blogėja. Tuo pačiu sparčiau progresuoja Alzheimerio ligos simptomai. Žmogus tampa uždaras, piktas ir nelaimingas. Šeimos, susidūrusios su Alzheimerio liga, puikiai suvokia, kokia tai kančia tiek pačiam sergančiajam, tiek jo artimiesiems.

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) kovo 3-iąją paskelbė Tarptautine klausos diena. Šiais metais PSO ypatingą dėmesį skiria ankstyvam klausos sutrikimo diagnozavimui ir reabilitacijai.  Daugelis žmonių ištisus metu gyvena su pablogėjusia klausa, dažnai net nesuvokdami, kad blogai girdi tam tikrus garsus ar žodžius. Siekiant laiku pastebėti klausos praradimą, visiems žmonėms rekomenduojama klausą pasitikrinti reguliariai. O tiems, kurie yra padidintoje rizikos grupėje, t.y. vyresniems nei 50 metų, dirbantiems triukšmingoje aplinkoje ar tiems, kurie ilgą laiką klausosi muzikos ar dažnai serga ausų ligomis – bent kartą metuose. Klausos tyrimą galima atlikti poliklinikoje bei klausos reabilitacijos centre. 

*Pagal www.sciencedirect.com, „Hearing loss and the risk of dementia in later life“. Tyrimas truko 11 metų, klausos praradimo ir Alzheimerio ligos ryšys stebėtas 38 000 vyresnio amžiaus žmonių.

Daugiau informacijos Jums suteiks OPERA klausos protezavimo specialistas konsultacijos metu.
Kreipkitės į Jums artimiausią skyrių
Atstovaujame:
© 2018 Opera klausos sprendimai. Visos teisės saugomos
Prijaukinta - Webas.lt