Registracija vizitui
Tarptautinė kovos su triukšmu diena

Triukšmas – pasaulinė problema

Kasmet paskutinį balandžio trečiadienį minima Tarptautinė kovos su triukšmu diena, skirta atkreipti visuomenės dėmesį į visiems aktualią triukšmo problemą. Triukšmu yra vadinamos įvairaus stiprumo ir dažnio garso bangos, galinčios sukelti nepalankias pasėkmes sveikatai. Triukšmas gali pakenkti žmogui tiek fiziškai, tiek psichologiškai, trikdydamas pagrindinę jo veiklą, pvz., bendravimą, mokymąsi, poilsį ar miegą.

Kas yra triukšmo sukeliamas klausos sutrikimas?

Esame pripratę nuolat būti supami garsų: televizija, radijas, buitiniai prietaisai, muzika, važiuojančios mašinos... Pernelyg intensyvūs garsai, nepaisant to, ar jie yra trumpalaikiai, ar ilgalaikiai, gali turėti įtakos Jūsų girdėjimui. Intensyvus triukšmas gali pakenkti jautriai vidinės ausies struktūrai ir įtakoti triukšmo sukeltą klausos sutrikimą (TSKS).

Garso intensyvumas matuojamas decibelais (dB). Labiausiai klausai kenkia 85 dB ar dar intensyvesni garsai. Kuo garsas didesnis, tuo labiau kenčia Jūsų klausa.  

Natūralūs triukšmo šaltiniai decibelais:

  • Šaldytuvo triukšmas: 45 decibelai;
  • Įprastas bendravimas: 60 decibelų;
  • Triukšmas miesto spūstyse: 85 decibelai;
  • Motociklai: 95 decibelai;
  • MP3 grotuvas didžiausiu garsu: 105 decibelai;
  • Sirenos: 120 decibelai;
  • Roko koncertas: 130 decibelai;
  • Šaudyklės ir šaunamieji ginklai: 150 decibelų.

Kas gali įtakoti TSKS atsiradimą?

Per garsus triukšmas gali turėti įtakos sveikatai bet kuriame amžiuje, įskaitant vaikus, paauglius, darbingo amžiaus ir pagyvenusius žmones.

Triukšmo poveikis sveikatai priklauso nuo jo intensyvumo ir poveikio trukmės. TSKS gali atsirasti dėl nuolatinio aplinkinio triukšmo, pvz., darbo aplinkoje ūžiant įvairiems technikos įrenginiams. Klausą gali paveikti ir vienkartinis intensyvus garsas, pavyzdžiui, sprogimas arba šūvis arti ausies (akustinė trauma).

Kasdieninėje veikloje taip pat yra pavojų, kurie gali sukelti TSKS, pvz., medžioklė, važinėjimas motociklu, MP3 grotuvų klausymas per ausines dideliu garsu, dalyvavimas koncertuose. Kenksmingas triukšmas gali būti ir namuose dėl garsiai veikiančių žoliapjovių, lapų pūstuvų ar medienos apdirbimo įrankių.

Koks TSKS poveikis ir ženklai?

Kadangi triukšmas klausai kenkia pamažu, klausos praradimo požymių galite ilgai nepastebėti.  Dar keletą metų palyginus neblogai galite girdėti kalbą, radijo, televizijos skleidžiamus garsus, nes jie yra žemų ir vidutinių dažnių (vidutiniškai 200-4000 Hz) diapazone. Tokį klausos sutrikimą gali nustatyti tik klausos specialistas. Jeigu ir toliau būnama triukšme, liga progresuoja, galite nebegirdėti ne tik aukštų, bet ir vidutinių bei žemų dažnių garsų, išsivysto klausos sutrikimas bei dalinis arba ir visiškas kurtumas. Sunkaus laipsnio klausos sutrikimas dažniausiai išsivysto pramonės įmonių triukšmingų cechų darbininkams, žemės ūkio mechanizatoriams bei kitiems darbuotojams, kai triukšmo intensyvumas jų darbo vietose yra didesnis kaip 85 dB, o darbo stažas triukšme siekia 10 metų ir daugiau.

TSKS žala kartu su senėjimu gali sukelti pakankamai sunkių klausos sutrikimų, todėl gali prireikti ir  klausos aparato, kad girdėtumėte aplinkinius garsus, galėtumėte bendrauti ir visapusiškai dalyvauti kasdieninėje veikloje.

Kartais nuo momentinio garsaus triukšmo galima apkursti laikinai, tokiais atvejais klausa atsistato po 16-48 val. Tačiau naujausi tyrimai rodo, kad nors ir atrodo, kad vėl puikiai girdite, gali būti, kad klausos praradimas gali pasikartoti.

Triukšmas taip pat gali įtakoti ir tinnitus atsiradimą – skambėjimą, cypimą ar ūžesį ausyje arba galvoje. Klausos praradimas ir spengimas gali atsirasti vienoje arba abiejose ausyse, o laikui bėgant gali ir pasikartoti.

Ar galima išvengti TSKS?

TSKS yra vienintelis klausos praradimo tipas, kurio galima išvengti. Svarbu suprasti triukšmo keliamą pavojų, ir  apsaugoti savo klausą:

  • Triukšmingose vietose ar susibūrimuose dėvėkite ausų apsaugos priemones (padės individualūs ausies įdėklai, kuriuos gaminame OPERA laboratorijoje, ausinės ar specialūs ausų kištukai).
  • Jei negalite sumažinti triukšmo, stenkitės kuo toliau atsitraukti nuo triukšmo šaltinio.
  • Venkite arba trumpinkite apsilankymus triukšmingose vietose – koncertuose, klubuose, sporto renginiuose, o jų metu stovėkite kuo atokiau nuo garso kolonėlių.
  • Pasirūpinkite vaikų klausa, nes jie per maži, kad pasirūpintų tuo patys.
  • Jei Jums rūpi Jūsų ir artimųjų sveikata – įpraskite klausyti muziką, žiūrėti mėgstamas televizijos laidas, ar klausyti radijo imtuvo tyliau. 
  • Pasakokite šeimos nariams, draugams kolegoms apie triukšmo keliamą pavojų sveikatai ir kaip jo išvengti.
  • Reguliariai tikrinkite klausą, ypač, jei pajautėte nusilpusios klausos simptomus.
Daugiau informacijos Jums suteiks OPERA klausos protezavimo specialistas konsultacijos metu.
Kreipkitės į Jums artimiausią skyrių
Atstovaujame:
© 2018 Opera klausos sprendimai. Visos teisės saugomos
Prijaukinta - Webas.lt