Registracija vizitui
Kodėl reikia vengti triukšmo?

Triukšmas mus supa visur: namuose ir darbe, gatvėje ir laisvalaiko metu, tačiau ar dažnas susimąstome apie  jo žalą mūsų sveikatai, o jis  kenkia ne tik mūsų klausai, bet veikia ir miego kokybę – sunku užmigti naktį ir mieguistumas, nuovargis dienos metu; širdies kraujagyslių sistemą – didina arterinį kraujo spaudimą, širdies susitraukimų ir kvėpavimo dažnį; psichoemocinę būklę – atsiranda nerimas, nuotaikų kaita, irzlumas.

Nuo didelio intensyvumo garsų poveikio vidinei ausiai saugo vidurinės ausies raumenys, sumažinantys būgnelio judrumą bei kilputės judesių amplitudę. Tačiau, jei triukšmo intensyvumas didelis ar jo poveikis ilgalaikis – šie mechanizmai išsenka ir nebeapsaugo jautriųjų vidinės ausies ląstelių. Iš pradžių neigiamas triukšmo poveikis gali apsiriboti atsiradusiu ūžesiu ausyse ar laikinu klausos slenksčių padidėjimu – turbūt dažnas esam patyrę ausų užgulimą po koncerto ar diskotekos. Vėliau klausos slenksčių padidėjimas tampa negrįžtamu.

Todėl ne veltui nuo 1996 metų paskutinis balandžio antradienis minimas kaip Tarptautinė kovos su triukšmu diena, kurios tikslas – informuoti visuomenę apie triukšmo įtaką sveikatai, jo poveikio mechanizmus ir apsisaugojimo priemones.  Žalojantis triukšmo poveikis priklauso nuo triukšmo intensyvumo ir ekspozicijos laiko. Jei, pvz., leidžiama išdirbti visą 8 val. darbo pamainą esant 85 dB triukšmui, tai prie 100 dB leidžiama ekspozicija jau bus tik 15 min. Palyginimui – tai būtų atitinkamai žoliapjovės arba traukinio sukeliamas triukšmas. Nors pavieniai triukšmo impulsai ir nedaug įtakoja suminį triukšmo intensyvumą, vis tik jo poveikis klausai bus didesnis, nei pastovaus, t.y., šaltkalvių, dirbančių mechaniniuose cechuose, klausos sutrikimas bus didesnis, nei miško pramonės darbininkų, kur pjovimo agregatų keliamas triukšmas bus pastovaus intensyvumo. Ypač pavojingi klausai arti sprogusios petardos, fejerverkai, artilerijos pabūklų salvės, tiek švenčių, tiek karinių pratybų metu.

Vidinę ausį žalojančiam triukšmo poveikiui įtakos turi du mechanizmai, metabolinis ir mechaninis. Veikiant ilgalaikiui vidutinio intensyvumo triukšmui didesnę rolę vaidins oksidacinis stresas, toksinis neurotransmiterių poveikis dėl nervinių sinapsių hiperaktyvinimo  bei sutrikusi sraigės kraujotaka – yra prasmė skirti medikamentus, stabdančius šiuos mechanizmus; kai tuo tarpu didelio intensyvumo, 125 dB ir daugiau, triukšmo poveikį sąlygos mechaniniai faktoriai   fizinė jautriųjų ląstelių pažaida, kai “atgaivinimas” jau neįmanomas.

Klausa nuo triukšmo nukentės anksčiau ir labiau, jei kartu bus ir kitų žalingų veiksnių: įvairių organinių tirpiklių, pvz., popieriaus kartono fabrikuose, stiklo pluošto gamyboje; kartu vartojami ototoksiniai medikamentai ar kitos gretutinės ligos:  dislipidemija, padidintas arterinis kraujospūdis ir pan.

Tačiau yra ir GEROJI NAUJIENA  apsisaugoti nuo triukšmo ir jo sukeliamų padarinių padės individualios apsauginės priemonės, kur įvairių filtrų pagalba nuslopinamas bendras triukšmo ar tik specifinių dažnių garsų intensyvumas bei impulsiniai garsai, tuo pačiu leidžiant klausytis pageidaujamų garsų:

  • pramonės darbuotojams leis išgirsti signalizaciją ar pavojaus signalą,
  • muzikantams ar DJ’ams: sumažins girdimos muzikos intensyvumą nenukenčiant kokybei ir leis susikalbėti,
  • skirti miegui: leis išgirsti žadintuvo,  pavojaus ar įspėjamųjų sistemų signalus netrukdant gatvės ar partnerio keliamam triukšmui,
  • medžiotojai galės susikalbėti su kolegomis, girdėti šunų lojimą ar žvėrių sukeliamus miško garsus,
  • aviacijos sektoriaus darbuotojams neriboja galimybės bendrauti tarp įgulos narių ir su keleiviais.

UAB OPERA klausos centre modernioje 3D skaitmeninio modeliavimo laboratorijoje spausdiname individualius klausos apsauginius įdėklus tiksliai pagal Jūsų ausies formą ir individualius poreikius. Šie įdėklai efektyviai slopina nepageidaujamą triukšmą, yra patogūs ir lengvai prižiūrimi. 

Paruošta pagal www.medicina.lt. 

 

Daugiau informacijos Jums suteiks OPERA klausos protezavimo specialistas konsultacijos metu.
Kreipkitės į Jums artimiausią skyrių
Atstovaujame:
© 2018 Opera klausos sprendimai. Visos teisės saugomos
Prijaukinta - Webas.lt